22.06.2011

Kadın Sultanlar - Sibel Eraslan

Yazar: Sibel Eraslan
Yayınevi: Timaş Yayınları
Tür: Tarih, Portre, Hikâye
Sayfa sayısı: 215


Tanıtım Yazısı:
Onlar, bir rüyadan devlet çıkaran milletin, bir devleti rüya ile ayakta tutmaya çalışan anneleriydiler...

Asırlarca yedi iklime, adaleti, barışı, insana saygıyı ve onuru, refahı ve dayanışmayı götüren, Osmanlı’yı bir medeniyet mührü kılan ruh, onların tezgâhında dokundu.

Çoğu kez tarihin solgun, eskimiş ve öne çıkarılmayan sayfalarında kaldılar, öne çıkanların ise kadınlık, eş ve annelik hisleri ya yadsındı ya da başka türlü yorumlandı... Güzelliklerinin ötesinde, pek çok meziyetlere sahip, cihana hükmeden devletli padişahlara eş olan, anne olan Sultanlar, Hasekiler kendi hikâyelerini anlatmak için geliyorlar Sibel Eraslan’ın yazı masasına bu defa. Osmanlı Devleti’nin kuruluş, yükseliş, duraklama ve çöküş dönemlerinden seçilmiş padişah eşlerinin, kızlarının gerçek hikâyeleri, yaşadıkları dönemlerin kayda değer olayları çerçevesinde dile geliyor.

Kapak Tasarımı:Yine sade bir kapak, işte beni en mutlu eden şeylerden biri. Karmaşık yazılar, göz yoran detaylar yok onun yerine sade ve alımlı bir sultanın portresiyle süslenmiş güzel bir kapak var karşımızda.

Yorumum: "Onlar bir rüyadan devlet çıkaran milletin, bir devleti rüya ile ayakta tutmaya çalışan anneleriydiler."


Tarihî yazınlar okumayı çok severim, geçmişle günümüz arasında kurulan köprüde seyahat etmek çok keyifli aynı zamanda da öğretici. "Kadın Sultanlar" Sibel Eraslan'ın kaleme aldığı bize bir devletin yaratılışında önemli katkıları olan kadınların hikayesini anlatıyor aynı zamanda o dönemlerde yaşanılan önemli olayları sizi içine çekerek keyifli bir dille yansıtıyor.


"Kadın Sultanlar" ismi Timaş Yayınları'nda görür görmez dikkatimi çekti, çünkü benim için en keyifli tarih yazılarından biri kadın sultanların hayatlarıdır. Nasıl hayatlar sürmüşler, nelere şahit olmuşlar, vb. olaylara okuyarak tanıklık etmek oldukça keyifli.


İlgimi çeken diğer bir nokta ise yukarıda alıntısını yaptığım, arka kapak yazısındaki sözler. Bu sözlerin geçtiği, "Kadın, Rüya ve Devlet MALHUN RABİA SULTAN" yazısı ise kitaptaki favori hikayem oldu; rüyanın ne kadar önemli bir olgu olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor hem de tarihe-- Osmanlı Tarihi'ne dair harika bir yazıyla...


Kısacası tarih yazınlarını okumayı sevenlerin kesinlikle kaçırmaması gerektiğini düşündüğüm bu eser Timaş Yayınları'ndan favori kitaplarımdan bir oldu, yayınevine bir kez daha teşekkürler.


Puanlama:  





2 yorum:

  1. benim de çok hoşuma gitmişti bilmediğim yönlerini öğrenmiş oldum sultanların hatta bilmediklerimi de : ) tekrar bakmalı bak şimdi düşündüm de unutuyor insan : )

    YanıtlaSil
  2. Çok severek okumuştum, ama maalesef elimde yok bu kitap, keşke olsaydı şimdi yine okumak istedi canım, almalıyım bunu hemen :)
    Gerçekten şahane bir kitap.

    YanıtlaSil