12.11.2011

Ne Okumalı?

Bu benim çok okumak istediğim bir kitap. Bugün kitapçıda gördüm ama alamadım, bir taraftan da aklım onda kaldı. Gerçekten çok ilgi çekici ve seveceğimi düşündüğüm güzel bir kitap; konusunu bir okuyun, bakalım siz de beğenecek misiniz?

Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre
Federico Moccia

İtalya'da aşkın kalemi olarak tanınan Federico Moccia, ilk aşka, ilk öpücüğe ve ilk ihanete dair güzel bir masal anlatıyor. Dirty Dancing, Grease gibi filmleri özlemle anan, ilk aşkını unutamayanlar için sonbahar günlerini ısıtacak bir öykü Gökyüzünün Üzerinde Üç Metre. Yakışıklı Step ve güzeller güzeli Babi fonda romantik İtalya sokaklarının olduğu bir resmin kimi zaman güldüren, kimi zaman ağlatan iki yüzü olarak okuyucuyla buluşuyorlar. 
Yıl 1992. Federico Moccia bir hikâye anlatmaya karar veriyor.

Gençlikle, eğlenceyle, umut ve aşkla, arkadaşlık ve hayalkırıklıkları ile dolu günlerinin içinden geçen bir hikâye bu. Eserini birçok yayınevine gönderiyor, büyüklü, küçüklü. Çoğu cevap vermiyor, diğerleri ise 'yayın tarzlarına uymadığını' söylüyor. Ama yazar kitabına inanmaktan vazgeçmiyor.

Hikâyesini seviyor ve paylaşmak istiyor. Kişisel imkânlarını zorlayarak, Ventaglio adlı yayınevine kitabın 3.000 kopyasını bastırıyor ve bu kopyalar çok kısa bir sürede tükeniyor.

Basılı kopyalar bitince Gökyüzünün Üzerinde Üç Metre senelerce Romalı gençler arasında fotokopisi çekilip yayılarak, gerçek bir kült haline geliyor. Sadece gençler de değil, ebeveynler ve öğretmenler de, çocukları ve öğrencileri tarafından kutsal bir obje gibi saklanan bu kitabı merak edip okuyorlar. 

Yazılmasından yaklaşık on yıl sonra, 2004'te eser Feltrinelli Yayınevi tarafından yayınlandı. Kitap 2004'te edebi bir olay haline geldi. İtalya’dan başlayarak tüm Avrupa’yı saran kült roman tanıtımlar, toplantılar, tartışmalar derken filmlere ve müzikallere konu olacak, yaşam tarzından, sokak diline her şeyi etkileyecekti. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder