30.04.2012

Yemin - Kimberly Derting


"Kurallar çiğnenmek içindir."


Orijinal ismi: The Pledge (The Pledge, #1)
Yazar: Kimberly Derting
Çeviren: Delal Aydın
Yayınevi: DEX
Tür: Fantastik, genç-yetişkin
Seri: Birinci Kitap
Sayfa sayısı: 252


Tanıtım Yazısı: Burası Ludania, yaşam koşulları zor bir ülke. Toplum, katı sınıflara ayrılmış durumda ve her sınıf kendi dilini konuşmak zorunda.

En küçük bir sınır ihlali, örneğin üst sınıfa mensup birinin gözlerine bakmak bile, anında idam sebebi.

On yedi yaşındaki Charlaina, küçüklüğünden beri her sınıfın dilini anlama yeteneğine sahip; ve bu yeteneğini kendini bildi bileli herkesten saklıyor. Kendini özgür hissettiği tek yer, artık birer uyuşturucu pazarına dönmüş yeraltı klüpleri. Buralarda insanlar baskıcı kurallardan sıyrılıp kısa süreliğine de olsa rahat bir nefes alabiliyorlar.

İşte Charlaina da burada son derece çekici ve gizemli bir gençle tanışıyor, adı Max. Ve Max, daha önce Charlaina'nın hiç duymadığı bir dilde konuşuyor. Charlaina neredeyse sırrını açık etmek üzere.

Onu görer görmez çarpılsa da Max'in hangi tarafta olduğundan bir türlü emin olamıyor. Sık sık yinelenen acil durum tatbikatları birden gerçeğe dönüşüp de şiddet ve vahşet ülkede kol gezmeye başladığında Charlaina'nın yeteneğinin neye hizmet ettiği anlaşılıyor: Ülkesini zalim bir rejimden kurtarmak.

Zamansız ve mekansız bir üçlemenin ilk kitabı olan Yemin, sınıf gerçekliğini dil üzerinden sembolize ederek katı toplumsal ayrımlara dikkat çekiyor. Karanlık, soğuk ve katı rejimlerin toplumlar üzerindeki baskısını gösterişli ve sürükleyici bir macerayla betimliyor.



Kapak Tasarımı: Siyahlar içinde gizemli ve güzel bir kız. Kitabı okurken Charlie'nin bu kız olduğunu, onun gizemli tarafını bu kapakta yansıttığını görmek mutlu etti beni. Kitabı sevdiğim kadar kapak tasarımını da çok sevdim diyebilirim rahatlıkla. Bir de kitabın ismindeki ve kitap içindeki özel yazı fontlarının kullanımı da çok hoşuma gitti.


Yorumum: Hafta sonu Kitap Günlüğü videomda da dediğim gibi ben bu kitaba ba-yıl-dım! Kesinlikle bu sene okuduğum en harika kitap ve ayrıca bana tekrar okuma hızımı kazandırdığı ve okuma şevkimi tekrar yerine getirdiği için de ayrıca sevdim bu kitabı.


Kitap disütopik bir kurgu ve aynı zamanda fantastik elementler de içeriyor. Kimberly Dertin'in sade ama etkileyici bir dili var ve okuyucuyu hikayeye kolaylıkla çekiyor. Özellikle yarattığı dünya ve karakterler sanki çok yakınınızdaymış gibi hissediyorsunuz. Karakter gelişimleri ve onlarla ilgili gizemli yönlerin açığa çıkış şekli etkileyici ve şaşırtıcı olaylarla meydana geliyor ki  kimi zaman kitabı okurken ağzım açık kalakaldığımı çok iyi hatırlıyorum=)


Bu orjinal hikayeyi okumak gerçekten çok keyifliydi. Spoilera girmeden fikirlerimi söylemeye çalışıyorum, zaten konuyu tanıtım yazısından okuyabilirsiniz  ve ilginizi çekerse, disütopik, fantastik genç yetişkin romanlarını okumaktan hoşlanıyorsanız eminim bu kitabı da seversiniz. 


Bu arada DEX Yayınları'na gerçekten teşekkür etmek lazım; muhteşem genç-yetişkin romanlarını bizler için Türkiye'ye getiriyorlar, bu gerçekten harika! Özellikle facebookta verdikleri %50 indirim kuponu da muhteşem bir hediye bizlere!


Puanlama:







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder