28.09.2012

Hafta sonu Kitabı


DEX'ten Yüz Bin Krallık bu hafta sonu okuyacağım kitap. Bu kitap beni o kadar heyecanlandırıyor ki, bir an önce okuyup bitirmek istiyorum=))


15.09.2012

Ne Okuyorum?




Cadı (Ayın Kız Kardeşleri #1) - Yasmine Galenorn


Orijinal ismi: Witchling (Sisters of the MoonBook 1)

Yazar: Yasmine Galenorn

Çeviren: Çiğdem Algün
Yayınevi: Martı
Tür: Fantastik
Seri: Birinci Kitap
Sayfa sayısı: 359

Tanıtım Yazısı: Dünyalar Savaşı yeniden başlıyor...

Karanlık Gölgeler yükseliyor...
Öteki dünyanın gizemli karakterleri bu sefer aramıza karışıyor...


"Cadı, gerçekten muhteşem… Mükemmel bir kadın kahraman, moda tutkusu, ölü adamlar ve Seattle yağmurları!" 
MaryJanice Davidson

Gençlik, fantezi ve gizem edebiyatında ki yükselen ses Galenorn, Sisters of The Moon serisinin ilk kitabıyla eğlenceli bir maceraya adım atıyor.Çok zekice yazılmış fantezi kurgusu ve karakterlerinin yanısıra, vazgeçemediğimiz dedektiflik de kitaba çok eğlenceli bir hava katıyor.

"Hayat dolu, seksi ve büyüleyici."
Romantic Times

"Kesinlikle muhteşem."
Mary Janice Davidson

"İlgi uyandıran, espirili bir kitap. Elimden bırakamadım."
Candace Havens

"Cadı, seksi, fantastik, doğaüstü, gizemli ve romantik bir kitap."
Terese Rain

"Galenorn'un baştan çıkarıcı perisi, olağandışı bir dünyada aksiyonu arttırıyor. Bayıldım!"
Patricia Price

"Cadı, şaşırtıcı ve büyüleyici bir roman… Okuması gerçekten çok keyifli…"
Linda Winstead Jones

Neden Okudum? Ayın Kız Kardeşleri serisini uzun zamandır okumak istiyordum, ancak uzun bir seri oluşu biraz gözümü korkutuyordu ve böylelikle ben bu seriyi almayı hep erteleyip duruyordum. Sevdiğim kitapçıları gezerken birinde bu serinin epey indirimli olduğunu görünce birden dayanamadım ve serinin ilk dört kitabını hemen aldım. Kitapları alır almaz bende inanılmaz bir okuma isteği oluştu ve hemen serinin ilk kitabı Cadı'ya başladım ve tek kelime ile "büyülendim"!

Bu arada önemli bir not daha düşmem lazım; bu seriyi ilk olarak okuma listeme eklemem sevgili blogger Sycorox sayesinde olmuştur. Onun yorumu için buraya tıklayın: http://raflarinarasindan.blogspot.com/2010/07/sisters-of-moon-serisinin-ilk-kitab-cad.html Ayrıca birbirinden güzel çizimler yapıyor, özellikle kitaplarla ilgili çizimlerine bayılıyorum! Ayın Kız Kardeşleri çizimlerine de mutlaka göz atın: http://sycoroxsal.blogspot.com/2011/06/sisters-of-moon-cizimleri.html

Kapak Tasarımı: Ayın Kız Kardeşleri serisinin kapak tasarımları çok güzel. Fantastik kitapların zaten kapak tasarımları çok güzel oluyor; Cadı da oldukça başarılı bir kapağa sahip, özellikle kitabı okuduktan sonra hikayenin baş kahramanıyla olan bu anlatım daha da hoşuma gitti.

Yorumum: Dediğim gbi seri uzun zamandır okumak istediğim bir seriydi, ancak bu kadar sevebileceğimi hiç düşünmemiştim. Kitabı elime ilk aldığım andan itibaren okuma k o kadar keyifliydi ki tek kelime ile bu kitap beni "büyüledi". Öncelikle yazarın anlatım dili çok başarılı. Sade, yalın bir anlatım dili ama bir o kadar da zengin. Okuyucuyu okurken zorlamıyor aksine kitabı elinden bırakamadan okumasına neden oluyor. Bu akıcı dil ve zengin olay örgüsü sayesinde "acaba ne oldu, bir sayfa daha okuyayım" gibi cümleleri çok kurdum.

Kitabı bu kadar beğenmemdeki bir diğer neden ise anlatıcı yani bu kitabın baş karakteri Camille. Camille çok güçlü bir kişiliğe sahip yarı peri kız kardeşlerden biri. Diğer kız kardeşleri de bu kitapta tanıma fırsatı buluyoruz ancak Camille'in kişiliği, duyguları, düşünceleri, tarzı kısacası herşeyiyle sarıp sarmalanıyoruz. Onu okumak, onun hikayesine girmek ve yine onun hikayesiyle Ayın Kız Kardeşleri serisine başlamak gerçekten çok güzeldi.

Hikayede karakterleri tanımak, onların çok yönlü özelliklerini anlamak ve yaşadıkları derin duygulara, karmaşık düşüncelere şahit olmak çok keyifliydi. Seri farklı kardeşlerin ağzından devam ediyor, şu an okuduğum ikinci kitap ise Delilah, yani kedi kızın ağzından anlatılıyor.

Spoiler vermemek için hikayeden bahsetmek istemiyorum bu yazımda ama eğer fantastik seviyorsanız ve tanıtım yazısı da ilginizi çektiyse, bir fırsat verin, okuyun derim.

Puanlama:


11.09.2012

Gece Okuması


Divergent - Veronica Roth



Flush: Bir Biyografi - Virginia Woolf


Orijinal ismi: Flush
Yazar: Virginia Woolf
Çeviren: Fatih Özgüven
Yayınevi: Can Yayınları
Tür: Kurgu / Realist / Biyografi
Sayfa sayısı: 136

Tanıtım Yazısı: "...güçlü kuvvetli, enerji dolu, yaşama sevinci içinde genç Robert Browning bir bomba gibi patlamıştı Elizabeth Barrett´in sessiz hasta odasında. İngiliz edebiyatının en ünlü aşk öyküsüdür onların aşkı. Tiyatro oyunları yazılmış, filmler yapılmış bu konuda..."

Neden Okudum? Geçen sene kış aylarında Can Yayınları bir kampanya yapmıştı; bir kitap alana bir kitap da arkadaşı için bedava veriliyordu; benim için de kuzenim almıştı bir tane. İşta bu kitap bana kuzenimin bir hediyesiydi. Kuzenim Virginia Woolf'u ne kadar çok sevdiğimi ve onun hakkında yaptığım birçok çalışmayı bildiği için bana onun bir kitabını seçmişti; iyi de yapmış çünkü bu kitabı daha önce duymamıştım ve bu benim için çok güzel bir hediye oldu. Yaz aylarında görüştüğümüzde bana kitabı verdi ve ben de kısa bir süre içinde okudum.

Kapak Tasarımı: Can Yayınları'nın kendine has, sade bir tasarımı oluyor kitap kapaklarında ve bu benim çok hoşuma gidiyor. Kendine özgü tasarımları gerçekten başarılı. Yalnız bu kitap kapağındaki resme ilk baktığımda "karaltının" ne olduğunu anlayamamıştım; daha sonra kitabı okudukça şekli seçebildim ve bir anlam kazandı bu reim bende. İçeriğe uygun bir resim, ancak daha anlaşılır bir seçim olabilirdi.

Yorumum: Bu kitap kesinlikle bir Virginia Woolf klasiği, aynı zamanda oldukça sevimli ve okuması çok zevkli bir roman. Bir tür realizm ile kurgu geçişleri yapılmış; kurgu biyografisi olan Flush, aynı zamanda güzel bir toplum ve dönem eleştirisi. Tabii ki bahsettiğimiz İngiliz toplumu. Kitaba başlarken Louis Griller'in önsözünü okudum ve bu önsöz sayesinde kitap hakkında oldukça bilgi edinmiş oldum. L. Grillet'in önsözünde altını çizdiğim şu satırlar aslında kitabı ve anafikrini + anlatmak istediklerini çok güzel özetler nitelikte:

"... bu köpecik, yapay ve yasakçı bir eğitimin baskısından kurtulmak için çırpınan İngiliz ruhunun bir imgesi değilse, nedir? Kimbilir?"

İşte bu sözlerle sonlandırıyor L. Grillet önsözünü ve kitaba yönelik en önemli vurguyu da yapmış oluyor: İngiliz toplumunun içinde bulunduğu koşullar altında çırpındığı ve kendine daha özgür; Avrupa'nın diğer bölgeleri (kitapta Floransa örnek gösteriliyor) kadar ferah bir düzeye gelme isteği vurgulanıyor. Kitapta biyografi kısmında aynı zamanda Robert Browning ve Elizabeth Barret'ın aşkları, içinde bulundukları toplum ve şartlar altında nasıl doğuyor ve gelişiyor Flush2In gözünden anlatılıyor. Bu arada Flush da bir imge olarak İngiliz toplumuna ciddi bir eleştiri figürüne dönüşüyor.

Virginia Woolf'un bu modernist yazımında Flush, Woolf'un kendi görüşlerinin ve duygularının aktarımında da güzel bir araç oluyor. Toplumdaki sınıf sistemi ve eşitsizlik kavramı en çok vurgulanan öğeler arasında. Ben kitabı okurken birçok yerin altını çizdim ve çizdiğim yerler arasında; soylu-soysuz kavramları, geçmiş ve günümüz modern toplumuna alışma süreci ve korku kavramı, Doğu'ya bakış açısı, doğunun egzotik, çekici yönü, sınıf farklılıklarının İtalya'da son bulması ve bu açıdan İngiltere'nin Avrupa içindeki yeri ve bu açıdan eleştirisi, gibi gözlemlediğim kavramlar Flush vasıtasıyla kimi zaman fiziksel, kimi zaman ruhsal yönlerden bize aktarılıyor.

En sevdiğim dönem olan Modernist dönem ve yazıları bana göre en güzel Virginia Woolf'un elinden çıkıyor. Flush: Bir Biyografi de okuduğum en başarılı dönem örneklerinden biri. Woolf'un gözünden bir sosyal eleştiri yazısı okumak çok keyifli oldu benim için.

Puanlama:





10.09.2012

Uyumsuz - Veronica Roth


Divergent yani Uyumsuz benim uzun zamandır okumak istediğim kitaplardan biri ama nedense "Divergent" ismini o kadar çok görmüşüm ki kapak aynı olmasına rağmen "Uyumsuz" çok yabancı geliyor gözüme. Dün kitapçı da şöyle bir baktım ama alamadım=/ Garip hisler içersindeyim anlayacağınız, ben kitabı alıp almayacağımı bilmiyorum ama merak ediyorsanız işte konusu:

Tanıtım Yazısı: Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. 

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. 
Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. 
Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.
Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!


Herkese Merhaba!

[link]

Evet herkese merhaba=) Uzun zamandır bloguma yazı yazmıyorum, bir paylaşımda bulunmuyorum. Bunun öncelikli nedeni iş hayatımın çok yoğun olmasıydı. İşe git gel, evde de çalış falan derken epey yoruldum. Cuma günü bir haftalık iznime çıktım ve güzel bir hafta sonunun ardından bloguma geri dönüş yapayım istedim. Aslında her ne kadar paylaşımda bulunamasam da aklımda sürekli blogla ilgili fikirler uçuşup duruyordu=) Ne yapsam, nasıl yapsam gibi. Aynı zamanda bir süre önce blogumun çok benzerini internette görmem de beni çok üzmüştü ve biraz da soğutmuştu. Birşeylerden esinlenilmesi benim çok hoşuma gider beni mutlu eder ama taklitçilik hiç hoş birşey değil, çok üzücü. Neyse bu konuyu uzatmak istemiyorum ama benim nacizane tavsiyem yaratıcılığınızı kullanın, içinizden geleni yapın, taklit etmeyin. Böyle şeyler de insanı soğutuyor, üzüyor işte...

Konumuza dönecek olursam Renkli Kitap'ta kitap ve kitaplarla ilgili benim şahsi paylaşımlarımı görmeye devam edeceksiniz=) Eğer kırtasiye derseniz onun için bir süre önce açtığım ve burada da tanıtımını yaptığım blogum Kırtasiye Tutkusu'na da sizleri beklerim;)

Bol kitaplı, güzel günler bizlerin olsun!=))
[link]